neděle 11. června 2017

Střípky štěstí (68)

1. Další zelená, nezklamala jsem (snad) svou vedoucí :) Snoubencovo hýčkání.
2. Rekord v délce běhu. Odpočinek.
3. Ranní snídaňová mše s kamarádkou. Zelená z AJ (i přes pokaženou prezentaci - ach jo). Ohňostroje Ignis Brunensis.
4. Běh. Zpověď. Cesta domů se snoubencem.
5. První letošní domácí hrášek. Noc kostelů.
6. Vytrvalý déšť. Jiřičky.
7. Mše. Babička s mamkou. Oslava. Setkání snoubenců (z níž si vypůjčím dvě myšlenky, i když ta první je z kázání a zde ji podám v trochu neúplné formě).

V dnešní realitě jsme si zvykli, že láska je zábava. Jakmile nás to přestane bavit, tak jdeme od sebe - proč bysme se trápili. Za druhé jsme si zvykli, že láska je emoce. Jakmile nic necítíme, jdeme od sebe. A za třetí jsme si zvykli, že láska je sex. Když sex není, není láska. Dlouhodobý vztah - nejen manželský - takový ale není. Láska je rozhodnutí vůle. 

Dále mě zaujala myšlenka svobody, o kterou (opět neúplnou, protože prostě nemám takový talent na předávání myšlenek jako pan farář). V dnešní době pod pojmem svoboda rozumíme to, že si můžeme dělat co chceme, jít kam chceme. Jenže to není svoboda. V takové situaci jsme totiž jen otroci našich emocí, našich momentálních tužeb. Jen ten, kdo se umí postit, umí si skutečně svobodně vychutnat jídlo. Jen ten, kdo zůstane, může svobodně prožít cestu. Skutečná svoboda vychází ze závazku (protože ten je naším rozhodnutím).

2 komentáře:

  1. První "citát" (psaný kurzivou) mě opravdu zasáhl, dostal. Je to velká pravda. Mám pocit, že si lidé dnes ničeho neváží, neumí nic budovat a pečovat o vybudované. Jakmile se objeví první náznak problému, tak je po všem.
    Snad budeme jiní ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Hrášek - úplně si představuju jeho chuť. Když jsme byli malí, pořád jsme na něj k babičce chodili, ale teď je to obchodová vzácnost.
    Obě myšlenky, leč přes nedokonalost předání, jsou krásné a s tou první naprosto souzním. Nad druhou dumám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)