čtvrtek 12. března 2015

Alkohol a jiné závislosti

Jsem člověk se slabou vůlí. Dám si nějaké předsevzetí, slib, pokouším se o něco, a vzápětí ihned upadnu.

Alkoholu příliš neholduji (pokud nepočítám sem tam nějaké vínečko), akorát jsem se jednou, dávno, fakt výrazně opila. Moje tělo má totiž skvělý mechanismus, jak zabránit, abych si alkohol oblíbila - při větším množství (což je u mě více jak dvě skleničky vína) mi je docela špatně a tato nevolnost trvá snad celou dobu, než se mi poslední kapička alkoholu zmetabolizuje a odplaví. Může to být výhoda i nevýhoda, já se to snažím vnímat jako výhodu.

Nekouřím. Zkusila jsem to, ale věděla jsem, že to pro mě není dobré a nijak jsem nepokračovala.

Jaký s tím mám tedy problém?

U alkoholu mi nevadí lidé v náladě, většinou mám však už problém, pokud vím, že se chovají výrazně odlišně od svého normálu. A obecně nemám ráda, když se opíjí kluci, muži, neznají hranici... U holek se s tím (naštěstí?) tak moc nesetkávám... Vytvořím si pak proti takovým lidem určitý blok a koukám se na ně přes trochu jiné brýle, i když se s nimi pak setkám za střízliva.

S kouřením mám v podstatě stejný problém, akorát jsem někdy ke kuřákům mnohem více nevraživá, protože někteří se během své chvilky chovají sobecky a bezohledně. Vyloženě nesnáším, když někteří jedinci stojí před vchodem do školního kampusu (nebo nádraží nebo obchodního domu, atd), kouří a svůj kouř tak v podstatě vnucují nám ostatním, kteří potřebujeme přes tato místa projít. Je tak těžké jít trochu dál od vchodu?


Řešení? Nevím, jestli jsem správně osvětlila problém, jaký mám, ale možná to lépe pochopíte z toho, jak se snažím to řešit. Celé se to dá shrnout větou - Nenáviďte hřích a ne hříšníka. Nesmím se dívat na ty lidi skrze prsty a zároveň nechci tolerovat nevhodné chování. A s tím koukáním skrze prsty mám, naneštěstí, největší problém u lidí, kteří jsou mi blíže, než u neznámých.

4 komentáře:

  1. uplne moje slova.. nemam rada kdyz mi nekdo nuti kour.... nejvic ze vseho asi, kdyz jde nekdo prede mnou a vyfukuje kour ktery jde za nej, takze na me... a ja toho cloveka nemuzu predejit. bud jde rychleji, nebo jsou kolem nej lidi a je tezky se pred nej hned dostat.... grrr. to jsem uplne nepricetna... pak ty vchody apod. jak pises... proste je to bezohledny. taky nikomu nevnucuju sve zlozvyky a navyky... toleruju koureni, i kdyz jsem proti, ale at mi to nikdo nevnucuje.. to si pak muzu rikat ze ziju zdrave jak chci. ale kdyz tohle denne vdechuju, neni to prijemny pocit ...
    u alkoholu jsem na tom taky tak.. me staci sklenka dve vinka a uz to citim. a uz jsem zazila sileny stavy po opilosti. opilost je krasny stav, pokud se to vyrazne neprezene, ale ta rana byvaji krusna. uz jen kvuli tomu to nemam rada... apak ten pocit smradu a pachuti .. ten smrad z hospody po ranu, ty sileny vlasy a cigaretovy dym.. no :D jedno s druhym :D

    OdpovědětVymazat
  2. V podstate máš aj na mňa trošku iný názor skrz toho že som závislá na alkohole.
    Určite to s tým alkoholom ber ako výhodu :) A ja som fajčila 4 roky a tiež som niekedy nebrala ohľad.
    Ale mne sa všetky moje hriechy postupne vracajú, pretože karma is bitch.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám to stejně no, a nejhorší je to s alkoholem u blízkých, vážně to nedokážu snést... S takovým bezohlednými lidmi při kouření je to jednoduché, většinou je hned upozorním (no, trošku nevraživě :D).

    OdpovědětVymazat
  4. Alkohol nepiju, já mám závislost na čokoládě a na knihách.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)