pátek 22. července 2016

6. semestr LGMD

Bakalářský semestr, pokud neprodlužujete. Tentokrát jsem psaní tohoto článku opomněla a tak se na něj vrhám ve víru prázdnin.

Imunologie - cvičení. Dost záleží na tom, jakého cvičícího dostanete; seminární skupinu si nevybíráte, ale je vám přidělena, myslím však, že se někteří prohazovali. Cvika párkrát končila dřív, jinak jsme je měli v plném týdenním rozsahu. Asi dva protokoly byly fakt opruz, kdy nad tím člověk seděl a netušil, co po něm vlastně chtějí. Zápočtový test jednoduchý.

Cytogenetika. No. Takové rozšíření obecné genetiky. Mně to příliš zajímavé nepřišlo. Zkouška je ošidná, protože i když učiva je poměrně málo, tak je nutné mít správně 80 % otázek (i když v katalogu v ISu je napsáno, že stačí 75 %), což u náhodně vybíraného testu (počítač) může působit potíže.

Cytogenetika - cvičení. 4 cvičení (co tři týdny), kde jsou vám praktičteji představeny některé cytogenetické metody. Opět nic moc extra nečekejte...

Metody molekulární biologie. Docela strašák tohoto semestru. Učivo je poměrně náročné a blbě se pamatuje. U zkoušky se odečítají body (poměrově), ale zase je hranice pro úspěšné složení opravdu nízko. Proto je úspěšnost lepší než u cytogenetiky. Je určitě fajn si projít některé známé otázky - ne že by se až tak opakovaly, ale člověk získá představu, co po něm můžou všechno chtít.

Metody molekulární biologie - cvičení. Blokovka, která vám zabere akorát dva dny. Což je u takového předmětu, který by nám mohl hodně dát, škoda. Ovšem v semestru, během kterého sepisujete bakalářku a chcete mít dost času pro učení na státnice, to nikomu až tak nevadí.

Bakalářský seminár MBG/LGMD II. Přednášejí další studenti. Určitě je to fajn, protože zjistíte, čeho se před komisí při skutečné obhajobě bakalářky vyvarovat.

Bakalářská státní závěrečná zkouška z Lékařské genetiky a molekulární diagnostiky. 20 otázek z Lékařské biologie, 20 z Genetiky a 20 z Molekulární biologie. Jedná se o test, takže vás může potkat naprosto cokoliv. Nečekaně mnoho otázek bylo jen kroužkovacích (s jednou správnou). Lékařská biologie působí hrozně, ale až tak strašná nebyla. Genetika i Molekulární biologie se podle mého taky daly.... :) Určitě to není dobré podcenit, ale není to úplná hrůza - všichni jsme to udělali.

2 komentáře:

  1. Fuu. Přeji hodně štěstí!
    Já si říkala, jak si během prázdnin připravím nějaké materiály, jak načtu literaturu na další semestr.. ale nějak mě přemohla nálada, která mi neumožňuje dělat vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  2. Vy nemáte vůbec ústní, krom obhajoby? Trošku závidím. Nás hodinku dusili krásně. Z našeho oboru to dali všichni, ale z nano třeba ne, z astra na poslední chvíli jeden kluk nebyl připuštěný :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)