úterý 17. března 2015

Babička

Pamatuji si, jak jsem asi v tercii psala slohovou práci o člověku, který je mi vzorem. Tehdy jsem si zvolila moji babičku s mamčiny strany a dnes bych volila stejně. Rovněž si pamatuji, že mou práci nakonec četla i babička a já doufám, že ji to tehdy potěšilo a třeba i dodalo dalších sil.

Moje babička je totiž úžasná dáma. Vzdělání končila hodně brzy (kdo tehdy ne?) a začala i brzy pracovat. Neumím si představit, že bych si v době, ve které ona už dávno musela, měla vydělávat peníze na živobytí. Popravdě nevím, kdy přesně se vdávala, avšak v mém věku už rozhodně měla dítě. (A kde jsem já?)

Babička - lidově řečeno - prostě je správná. Ze své výchovy si vzala jen to nejlepší a stal se z ní spravedlivý a moudrý člověk. Když bylo potřeba, tak kromě toho, že chodila do normální práce, ještě přes noc šila nějaké oblečení, aby si přivydělala nějakou tu korunu a mohla dětem dopřát aspoň nějaké základní věci. Protože na tom nebyla nikdy finančně nějak dobře, naučila se extrémně uskromňovat a to podle mě taky posílilo její charakter.

Co na ní hrozně obdivuju je také to, že nesoudí. Ano, má svůj názor, ano, jsou lidé, kteří jsou ji nesympatiční a těch se pak třeba i trochu straní, ale nesoudí. Maximálně bývá u některých lidí obezřetná.

Momentálně se denně stará o svoji maminku, což je další věc (i když pro někoho možná samozřejmá), za kterou ji obdivuji. Nestěžuje si, nebere tento úděl jako břemeno.

A co je rovněž podstatné je, že se pořád snaží dělat vše, aby své rodině nějak pomohla. Řekla bych, že úplnými drobnostmi nám pomáhá každý den. Stále usiluje o to, abychom se my měli lépe. Snad ji to budu moct v budoucnu oplatit.

6 komentářů:

  1. To je krásný článek :) Babičku to muselo určitě moc potěšit, když jsi o ní tehdy napsala tu slohovku. Píšeš o babičce moc hezky, věřím, že to musí být úžasný člověk. Já mám taky své dvě babičky moc ráda. A velmi mi chybí prababička, která byla taky obdivuhodná. Brzy jí zemřel manžel, přežila některé svoje děti... prostě neměla to jednoduché, ale přitom jsem ji nikdy neslyšela si na něco stěžovat nebo tak. Myslím, že měla v sobě velkou vnitřní sílu, kéž bych byla jako ona.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný článek plný citu, babička musí být úžasný člověk! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Raznieco podobne napise aj moja vnucka o mne haha :Dkiezby :D
    Napisala si to krasne a babicku to urcite muselo potesit :)
    Aj moja babka ukoncila 8rocnik na zakladnej skole a sla pracovat. Vtedy to bolo jednoducho nutne a celkovo v zivote tolko veci dokazala a zvladla ze ma moj obdiv:)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, babička je určitě úžasná :)

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá na skvělou babičku.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásně napsané, chci víc "tvých" babiček :-)
    Právě jsem si vzpomněla na jednu fajnou babičku - pacientku. Pořád na ni myslím, i když už odjela. V práci jsem si ji "adoptovala" :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)