úterý 16. května 2017

Eko-svět

Nevím, jestli je to jen v mém okolí, ale mám pocit, že cokoliv, co má předponu "eko", vytváří, je-li vyřčeno, jakýsi negativní náboj. Lidi nezajímá příroda. Eko jsou jen alternativní podivíni, na kterém si sem tam ukážeme prstem. Takhle bychom ale přece žít nemohli. A některé jejich praktiky - to je přece návrat do jeskyň! (Je pravda, že já sama mám jakýsi odpor k bio věcem, hlavně k jídlu, protože mi to přijde jako předražený trik, ale nákupů od lokálních farmářů bych se - za jiných finančních podmínek - asi tolik nebránila.)

No. Každopádně jako v každé jiné zkouškové, i tentokrát různě brouzdám po internetu a momentálně se nechávám unášet zero waste vlnou. Já totiž vůbec zero waste nejsem. Jediné, co pro přírodu dělám, je snaha o třídění odpadu. A ani to není vždycky dokonalé. A nošení vlastní tašky do obchodu. Haha.

V poslední době mě zaujaly vlastní sáčky (ideálně ze záclony...) na zeleninu, které mám v plánu si vytvořit. A látkové (voskované včelím voskem) sáčky na svačinku. Samozřejmě nic z toho nebude hned (pokud vůbec), ale zaujalo mě to. Tedy, zaujaly mě i mnohem radikálnější věci, ale zatím jsem nenašla dostatečnou oporu.

A tak mě zajímá: co ze svého chování vy považujete za "eko"?:) Minimalizujete nějak svůj odpad?

3 komentáře:

  1. To jsem ráda, že patříš k těm, kdo se těmto tématům nevyhýbá. Já mám občas opačnou obavu: že věci s nálepkou eko/bio/fair trade rádi koupíme a tím uhasíme svůj podíl "viny" na neekologickém chování, ale dál už nemáme potřebu něco řešit. Ze svého chování tedy považuju nejvíc za eko to, že se vzdělávám ohledně různých metod a problematik, samozřejmě třídím odpad a neberu zbytečné igelitky v supermarketech, ale to je pro mě spíš bonus. Nejvíc eko bych se cítila (a doufám, že jednou budu), kdybych mohla pomoct šířit všechny dostupné informace mezi co nejvíc lidí. Doufám, že se po dobrém začátku nevzdáš, mou virtuální oporu máš určitě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Když něco objevíš, budu ráda za tipy. Zero waste si občas čtu a přemýšlím nad tím, ale nevím, jak ho dostatečně zavést do praxe bez problémů. Protože bezobalové obchody jsou nevím proč docela drahé... S příchodem jara jsme schovali kupované sirupy a jedeme na našich, do skleněných lahví, občas odlehčím domácím pečivem, v obchodě se snažím nebrat zbytečné sáčky a recyklujeme, pár let už svačiny téměř jen krabičkujeme a třídíme a já to třídění tahám na výpravy i tábory. A stejně se občas divím, jak někteří neumí ani "povrchně" odpad třídit... Ale stejně to není ono...
    Hlavně mě neba, že kolikeré eko vlny při zamyšlení eko nejsou (např. vegani, co se živí převážně jen dováženými banány, avokádem místo aby si dali místní zelí a jablka... protože ta letová doprava je dle mého humus...).
    No zkrátka - budu moc ráda za tvé praktické tipy, teoretické jsou dostupné, ale zajímá mě prakticky jak na to ;)
    (myslím v Herbáři tu myšlenku říkali - naše babičky se tak chovaly normálně a my to vracíme jako hrozně eco-bio-bla bla ;-) - např. plenkování - maminka všechny nás tři jela na vyvařovacích domácích plenách a jednorázové měla jen na návštěvu apod. z finančních důvodů (ale i praktických - dítěti je to "nepoholdné" a lépe se naučí na nočník) a teď se to "znovuobjevuje").
    Howgh :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím problém v tom, že "EKO chování" je dnes jako mnoho jiného zpopularizované a všemožně pokroucené. Lidé pak získávají odpor k něčemu, co vlastně neznají, ale díky reklamám a nevhodné propagaci na sociálních sítí mají pocit, že odvrhli něco, co je nutilo vrátit se do jeskyně (když použiji tvá slova :) ).
    Sama se snažím třídit odpad (i když to není dokonalé) a do příslušných nádob odevzdám i elektroniku/baterky a další věci poctivě vozím do sběrného dvora. Na nákup si taky nosím vlastní tašku :D Jinak jsem se účastnila pár úklidů přírody.
    Moc mě zaujal "bezsáčkový" obchod - přišla sis tam s vlastními nádobami či látkovými šáčky a oni Ti odvážili požadované množství (to se týkalo především mouky, luštěnin a jiných sypkých potravin), pečivo, zeleninu a ovoce sis vkládala do svého košíku a neodnášela sis s nákupem x obalů. Bohužel takový obchod je dostupný jen ve velkých městek (sama vím o Praze a nco podobného snad rozjížděli i v Brně). Taky se snažím hodně využívat toho, co dává příroda (na různé marmelády, kompoty a pdobné), abych pak nemusela kupovat v obchodech. Takto si to udělám sama a vím, co v tom je a odkud to je :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)