sobota 6. února 2016

5. semestr LGMD

Jako na konci každého semestru, i nyní napíšu shrnutí. 5. semestr = Lékařská mikrobiologie. Tento typ článků je cílen na další studenty tohoto oboru, případně zájemce o biologii...
Studuji již třetí rok na Masarykově univerzitě obor Lékařská genetika a molekulární diagnostika (LGMD).


Úvod do bioetiky jsem si dala už loni, a i když to není náročný předmět, byla jsem ráda, že jsem místo něj měla tento semestr volno... Pokud se chcete o něm něco dočíst, tak minulý článek.

Imunologie. Podle mě naprosto úžasný předmět. Je zajímavý a je fakt skvěle odpřednášen. Hloupé je, že v prezentacích (které jsou nejhlavnější studijní materiál a v nich obsažené informace jsou ty "pravdivé", neboli ty vyžadované u zkoušky) jsou některé informace napsané dvojznačně a člověk neví, co tedy po něm budou u zkoušky chtít. Je super si dát předtermín, příprava zabere tak 5 dní času. Přednášky byly fajn a já si vždycky na nich připadala jako skutečná vysokoškolačka - díky stylu, jakým oni přednášeli...

Klinická biochemie. Trošku navazuje na fyziologii/patologii. Není těžká. Jsou známé otázky, které se nemění a tak je jasné, co po nás vyučující chce, což oceňuji. Stejně se to člověk musí naučit, když jsou ty otázky otevřené a vzhledem k docentce, která po nás vyžaduje pochopení, i porozumět látce.

Základy farmakologie. Předmět na kredity. Předmět na vyplnění. Je povinný, ale jsou to jen čtyři přednášky. Co jsme si z nich odnesli než to, že dobré informace o lécích najdeme na stránce www.olecich.cz a pojmu farmakovigilance? Vyučující se navíc střídali, i když dvakrát byla stejná. Mladá a podle mě hrozně super, snažila se nám to zpříjemnit a podávala to velmi dobře.

Bioinformatika. Tu jsem si dala dobrovolně. Nukleové kyseliny odpřednášeny hrozně (vyučující působí jako milý pán a odborník, ale jednoduše to neumí podat) a na prezentace se nedá koukat. Proteiny byly úplně o něčem jiném a dokonce ten přednes člověka bavil, i když mi to celkově nepřipadá jako zajímavé učivo. Není to ale složitý předmět.

Bakalářský seminář. Jo, dala jsem si ho, i když ho my LGMD nemáme povinně. Je rozhodně prospěšné zkusit si 10 minut přednášet před davem lidí. Přednes mě překvapivě bavil (překvapivě vzhledem k mojí povaze), ale nakonec jsem z toho odešla spíše zklamaná, protože to nebylo tak dobré, jak jsem si myslela - mluvila jsem rychle, což je moje obrovská komunikační vada.

Lékařská mikrobiologie. Chichi. Tomuto předmětu jsem tento semestr dávala maximum. Ale jo, zvládli jej i lidé, kteří se učili tři týdny o zkouškovém a během semestru to neviděli. Já se učila tři týdny + přes ten semestr, no. Je to pro LGMD podpásovka, protože to je předmět určený přímo studentům mikrobiologie, kteří už jsou ve čtvrtém ročníku a měli několik jiných předmětů, na něž tento navazuje. Ale dá se to zvládnout, i když je to o fous. Záleží na tom, jak se umíte učit a jaké máte u zkoušky štěstí.

8 komentářů:

  1. imunologie by mě taky bavila.. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Takové shrnutí se mi líbí a uvítala bych ho pro svůj obor. Máme totiž moc předmětů pospojovaných tak, že je mají vyšší ročníky, jiné obory s jinými predispozicemi apod. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak nechceš něco takového psát? My to máme totiž taky tak blbě - nad námi je teprve jeden ročník, který všechno testuje, a od nich se k nám sem tam něco donese... Ale máme předměty buď s příbuzným oborem, nebo takové hrozně různě namíchané s jinými obory, což někdy dělá potíže..

      Vymazat
    2. Hmm, dáváš mi brouka do hlavy. Tak možná ;-) Náš obor existuje dlouho, ale je tam opačný problém - málo studentů, takže se problémy odsouvají a naopak řešíme, hele, nám nejde zaregistrovat povinný předmět na LF. Hm, tak vám ho zrušíme. Ale u státnic se vás na to ptát budeme.

      Vymazat
  3. Sice jsem v tomto odvětví trošku mimo, ale fajn, že jsem se přiučila a vím, že na takový obor bych zřejmě neměla :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda čtu, když někdo studuje to, co ho baví a není na VŠ "z nudy"...tak doufám, že ti nad vámi, vám dobře prošlapou cestu k studiu! Ať se Ti daří i v dalším semestru!!!
    Aprilka

    OdpovědětVymazat
  5. A já tě zase obdivuju, že zvládáš tuhle školu. Zní to tak strašně moc odborně.

    A k tvému komentáři u mě: Déle tu nezůstanu, protože už Jana informovala paní v agentuře a já poslala pokutu 3100 Kč. :D Už hledají jinou aupair.

    OdpovědětVymazat
  6. Ta pokuta se platí, když nedodržíš smluvenou délku pobytu. Měla jsem tu být jako aupair 12 měsíců. Kdybych podala žádost o změnu jiné rodiny, pokutu bych neplatila. Jenže ta agentura by mi vybrala rodinu sama, už by to se mnou neřešila a pokud bych byla opět nespokojená, zbývalo by mi to buď vydržet nebo zaplatit tu samou pokutu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)