čtvrtek 27. srpna 2015

Tati...

Holčičky vzhlížejí ke svým otcům, je to pro ně hrdina. Pro tatínky jsou zase dcery většinou malými princeznami, o které mohou pečovat a dopřávat jim první poslední. Dynamika tohoto vztahu se s věkem samozřejmě mění, podstatné ale zůstává – otec je skála, dcera poklad.

Jak vidím tatínky se svými dcerami, ať už se jedná o náhodné kolemjdoucí nebo někoho v mém okolí, začnu také přemýšlet o svém vztahu s taťkou. Nikdy nebyl idylický.

Když jsem byla malá, tak jsem pro něj asi byla princeznička. Vím, vnímám, že mě měl rád jinak (možná víc) než mou starší sestru Kristýnu. Vzhledem k rozvodu rodičů se mi odcizil. Tedy, abych byla upřímná, za odcizení může alkohol. Taťka pije.


Vidím se s ním málo a to taky odpovídá našemu vztahu. Mám ho ráda a vím, že on mě taky, mám k němu však mnoho výhrad. Často se snaží, aby nám se sestrou dopřál, aby nás zajistil, ale pak na druhou stranu dělá věci, kterými postupně přetrhává nitky, které mě s ním spojují. Jako když odejde do hospody chvíli po tom, co přijedu na návštěvu. Nebo když seřve Kajku za nějakou drobnost a já vidím, jak moc se jí to dotýká a jak jí to ubližuje. Nebo když se opije na oslavě a já v jeho očích vidím stín opilce.

Myslím, že neví, jak moc mě to trápí. Nemluvíme o tom.

7 komentářů:

  1. Můj vztah s tátou je taky narušenej, v poslední době se vyhrotil totálně. Taky je na jeho straně láska k alkoholu, ale hlavním problémem jsou jiný věci...alkoholik není.
    Nevím, jak je na tom tvůj táta s alkoholem přesněji, ale jestli je závislej, což ze článku vyplývá, musí to pro něho samotnýho být těžký. A třeba nemá sílu na změnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Je mi ľúto, že tvoj tata pije :( Ale každopádne ťa má rád...aj keď je to nie len pre neho, ale aj pre teba veľmi ťažké.
    Ani ja s mojim nemám dokonalý vzťah..ale myslím, že to bude len tým, že nemáme spoločné témy o ktorých by sme sa bavili. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Tvoj otec ťa má strašne rád ale nevie si odoprieť alkohol a tak sa to snaží vykompenzovať niečím iným. Ono to nie vždy ide. Kolkokrát by stačilo len proste neubližovať svojim správanim druhým. Ale on je asi voči tom bezmocný, inak by to už možno zmenil. Ja verím tomu,že raz s tým nadobro skončí.

    OdpovědětVymazat
  4. Vim jake to je, kdyz otec pije. Muj je prakticky v lihu porad, kdyz pomine tech par dni, kterych je v praci. Ale, co zazivame, kdyz je opily, je neco neuveritelneho, co ten alkohol s lidmi dokaze. Abych pravdu rekla tak ja neznam otcovskou lasku, protoze jsem ji nikdy nezazila, takovou tu pravou. Mnohdy jsem holkam zavidela, ze maji takoveho tatinka. Ale dnes, dnes uz je mi to nejak jedno. Jasne, ze me mrzi, kdyz mi porad nadava, ale tu lasku uz tolik nepotrebuji jako driv, i kdyz citim, ze mi obcas chybi.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že tvůj otec tě má stále rád, ale asi má trápení, které neumí vyřešit nebo řešení není v dohledu tak hledá útěchu a zapomnění v alkoholu, zabloudil ve svém životě...

    OdpovědětVymazat
  6. Proč o tom nemluvíte, Melly? Můj tata už sice nepije, nekouří a nehraje automaty, ale stále raději dává to málo peněz (co mají) do sázení, než aby je využil na něco lepšího. Chodím k našim sice na návštěvy, ale nikdy si nebudeme moc rozumět.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)