sobota 1. srpna 2015

Finsko - PO

Vrátila jsem se již v pondělí, ale měla jsem docela zařizování a lítání (a únavy/lenosti), že se mi vůbec nechtělo psát tento článek. Všem vyprávím, jaké to ve Finsku bylo, až se mi to nechce formulovat do jednoho článku.


Jeli jsme z Ostravy, přes Polsko (přespání v Augustowě), Pobaltí, z Tallinnu trajektem do Helsinek a pak jsme projížděli Finsko. Cílem bylo dostat se za severní polární kruh a podívat se na sever. Mně se hrozně líbily polární dny - je úžasné, jak najednou čas přestane dávat smysl, protože podle sluníčka nemáte šanci poznat, kolik je hodin...

Odpočinula jsem si parádně, viděla roztomilé soby (podle mě jsou hrozně fajní), samozřejmě potkala hada (jako jediná, mám na ně prostě štěstí), porušila milion naučených hygienických zásad (ale nikdo neonemocněl), posunula nebo oživila (?) vztah s přítelem, prošla si i svým osobním poznáním (zase). Přítelův bratranec (kterému je 16) mi nastavil zvláštní zrcadlo, které mě po dlouhé době nutilo přemýšlet o sobě (jinak), o tom, kam směřuju a co jsem.

Finsko má samozřejmě krásnou přírodu a úplně nádherná jezírka. Byla většinou zima (když vy tu umírali největším horkem, my měli tak 20 °C), takže v jezerech jsme se spíše myli, než vyloženě koupali. Všude v parcích jsou suché záchody, přístřešky, ohniště, někdy i kryté ohniště ("cooking shelter"), dřevníky s nachystaným dřevem a sekyrou (v Oulance dokonce Fiskars!), atd. Je tam klid, málo turistů (i když některá místa jsou profláknutější, ale určitě lze dovolenou naplánovat i tak, abyste s nikým nemuseli ani promluvit).

Navštívili jsme tyto parky: Salamajärvi (nepotkali jsme zde ani živáčka, začali jsme používat klobouk s moskytiérou, protože komárů je zde požehnaně, a byli celkově v divné náladě, protože park kvůli menší udržovanosti a zvláštní zelené působil hororově, navíc už v noci nebyla tma, ale jen šero), Pyhä-Luosto (za severním polárním kruhem, udržovaný, krásný, s pohořím, zelená tu byla naopak úplně jiná, krásná, živá!), Oulanka (park hned u ruských hranic, je profláknutý, takže turistů je tu více, udržovaný, stanovali jsme hned u řeky, která byla divoká a krásná), Patvinsuo (odpočinkový park, kde bylo vše blízko, stanovali jsme u krásného jezírka, půjčili si lodičku na jeden den, opět v noci šero - jsme už níže), Sipoonkorpi (ne tak pěkný park hned u Helsinek, spíše naše zastávka před tím, než odplujeme zase domů).

Tady jsem úplně zhruba načrtla trasu s hlavními body. Rovaniemi je městečko již za polárním kruhem, ze kterého vyjíždí Santa... Nevím, jak jsou ty km počítané, ale podle tachometru jsme najeli 5 605 km.
Litva - Hora křížů.
Lotyšsko - rybník, ve kterém jsme se myli.
Lotyšsko - zastávka u moře.
Salamajärvi.
Jméno tohoto jezírka neznáme:)
Finsko - zastávka u moře.
Při výletě na kopec v Pyhä-Luosto jsme na vrcholu potkali sobí rodinku:)
Mládě :)
Oulanka.
Oulanka.
Plážička v Patvinsuo.
Patvinsuo.
Sbohem Helsinky!

4 komentáře:

  1. To je náádherná dovolená a úúžasné fotky. Tam muselo být náádherně.Obdivuji tu odvahu - jet takovou dálku!

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, to jsou krásné fotky :) Muselo to být úžasné! Taky bych se někdy ráda podívala do nějaké severské země :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)