čtvrtek 18. června 2015

4. semestr LGMD

Jako na závěr každého semestru (je to za mnou!!) i nyní napíšu nějaké shrnutí předmětů, které jsem tento semestr navštěvovala. Klasicky začnu povinnými ;) Studuji obor Lékařská genetika a molekulární diagnostika na Masarykově univerzitě.

Molekulární biologie. Myslím, že tento předmět je naprostý základ. Přednášející mluví občas potichu a první dvě přednášky má člověk pocit, že jen opakuje, co jste se už naučili jinde, ale já doporučuji na něj chodit a vpisovat si k jeho prezentacím poznámky. Říká hodně věcí navíc, které pomohou na pochopení. Zkouška je zákeřná, slovíčkaření, ale udělat se dá. Praktika k tomuto předmětu jsou nepochopitelně jen jednou za čtrnáct dní a to ještě tak davové, že si ani neužijete, že už konečně děláte nějakou tu molekuláru.

Obecná mikrobiologie. Nejlepší přednášky tohoto semestru. Zajímavé, žádné biflování (jak by člověk od mikry čekal), ale naopak snaha do nás vštípit principy a donutit nás nad věcmi přemýšlet, spojovat si znalosti, které již máme. Na přednášky doporučuji chodit i proto, že v jeho prezentacích nic moc není, kdežto na přednáškách říká vše, co je u zkoušky (nechce, abyste se učili něco navíc, než on sám řekne). Cvika jsou suprovní!

Lékařská mykologie. Musím říct, že to byla největší nuda, což je mi líto, protože přednášející je velmi sympatická a milá paní! Jenže mě prostě houby až tak neberou. Na přednášky nás chodilo málo, tak se rozhodla nám dát +5 bodů ke zkoušce za účast, což oceňuji!

Fyziologie II. Na přednáškách si občas říkáte, že to přece nemůžeme stihnout všechno probrat anebo někdy že si z vás dělají srandu, co vám přednáší za základy. Nicméně průběžné testy (a zápočtový, který není psán v sylabu) vás vždycky demotivují... A zkouška? Taky demotivující. Sice na ISu jsou vyvěšené otázky, ale může se stát (a stává se), že si vytáhnete i něco, co v jejich seznamu není a neberou na to žádný ohled. Mezi takové otázky patří třeba klinostatický reflex, vliv VNS na jednotlivé orgány, hodnocení stavu výživy, svody.

Hygiena laboratorních provozů. Možná se dozvíte pár nových věcí do praktického života, každopádně nevěřte jim, když vám na poslední přednášce řeknou, co se objeví na zkoušce. Já měla v testu i něco, co jsme si ani na přednáškách neříkali (natož na té poslední, kde nám řekla všechno, co údajně v tom testu bude), oujé. Fakt mě tím rozčílili - šla jsem si známku spravit (docela milý rozhovor), hlavně z principu.

Ochrana veřejného zdraví. Učíte se pitomosti, zkouška až tak těžká není (i když stupnice známek je dost krkolomná).

Patologie. Tento semestr jsem si navíc dala opět něco z příštího roku (ať toho mám před státnicemi méně). Jsou to drsné, hodinu a půl trvající přednášky (kde přednášející chodí vždy pozdě), člověk nestíhá zapisovat (částečně i proto, že nám nebyly poskytnuty prezentace). Dozvěděla jsem se, že poslední přednášku (na které jsem jako na jediné chyběla, samozřejmě) si nechala napsat prezenčku - myslím, že ale z toho nakonec nic neodvozovala. Zkouška byla těžká, ptala se na detaily a člověk se i trochu zapotil. Proto jsem ráda, že ji mám z krku už letos a nečeká mě to až příští rok

Zadání a zpracování bakalářské práce. No. Občas se vyučující opakuje, některé věci zas zbytečně prodlužuje. Nicméně se dozvíte dost důležitých věcí o tom, jak správně napsat bakalářku, na co si dát pozor a tak. Určitě je to fajn mít.

6 komentářů:

  1. Gratuluji ke zvládnutí. :-)
    Mě by tyhle předměty asi nebavily. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji :)
    Tyjo, to jsou skvělé předměty.....vzhledem k tomu, že se snažím se věnovat biologii co nejvíc to jde mi to přijde fakt skvělé :)

    OdpovědětVymazat
  3. parádní předměty, to by mě bavilo. Jsi dobrá, gratuluju.

    OdpovědětVymazat
  4. Za toto studium tě zcela upřímně a otevřeně obdivuji, mě by to jednak nebavilo a potom pochybuju, že bych si to všechno byla schopná (a ochotná) zapamatovat.
    Užívej zaslouženého volna! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Všechny předměty vypadají zajímavě. Jsi skvělá, že si z nich tolik pamatuješ...:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)