úterý 24. března 2015

Vyjádři se!

V tomto článku nechci psát o tom, jak těžké je pro někoho se vyjádřit, protože se bojí názorů ostatních nebo neví, jak danou problematiku pojmenovat. Chci ale psát o tom, jak v dnešní době mají všichni na všechno názor - a já ne.

Kolem sebe vídám lidi, kteří mají ke všemu co říct. Musím říct, že je to pro mě iritující vlastnost a to ze dvou důvodů - zaprvé, takoví všeználkové štvou snad všechny a zadruhé to ve mě prohlubuje mé pochybnosti o sobě. A proč? Protože já prostě o některých věcí téměř nic nevím, neřeším je. Jsem snad proto ignorant? Nevím, možná ano.

Další problém s vyjadřováním mých názorů mám i proto, že si v některých nejsem vůbec jista. Mám určitý názor na rodinu (výchova), ale umím si ho obhájit? Umím promyslet argumenty, důsledky? Většinou ne a to mě děsí. U strašně moc věcí skončím nad tím, že je nevidím černobíle a nedokážu říct jasné stanovisko. Jenže žijeme v době, kdy je normální, aby všichni měli svůj průbojný názor, za kterým si stojí až na smrt, a jeden snadno převálcuje druhého. Všichni jsou myšlenkově srovnáni. 

A na tohle moc nemám řešení. Jasně, naprosto se nabízí zajímat se o věci kolem sebe víc. To se snažím ale už dlouho a prostě asi selhávám, stávám se tak maximálně ještě více nejistá, z černé a bílé se mi svět rozpadá čím dál víc na šílené spektrum. 

7 komentářů:

  1. Tak v tomhle podle mě nejsi sama, určitě se najdou lidé, co to mají podobně... minimálně já :D Málokdy mám na něco jasný názor. Jsem nerozhodná a nejistá a tyhle vlastnosti mě na sobě někdy trochu štvou... taky pořádně nevím, co s tím.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja si viem za svojim názorom stáť a nenechám sa len tak ovplyvniť. Ale ako píšeš, tiež mám občas problém vymyslieť nejaké argumenty a obhájiť prečo práve ja mám pravdu.
    Ale nevzdávam sa! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Čím jsem starší, tím jsem v tomhle horší (a několik mých vrstevnic). Snažím se na všem najít pro a proti.
    Když jsem kdysi kupovala první postel, tak jsem ji koupila hned a teď jsme se bavily s kámoškou, jak vybírá rám postele, rošty, matrace... všechno.
    A tak to není jenom s věcma.
    Moje názory se mění snad na všechno :D
    Není moc věcí, za kterýma se stojím.

    OdpovědětVymazat
  4. jako bych ten článek psala já :-)
    Bohužel jsem často i názorově jinde než ostatní, mě se líbí to, jiným něco jiného a já pak sama o sobě pochybuju jestli nejsem divná, když mě se to líbí zrovna takhle. A často jiným názorům podléhám, jen abych se zalíbila. Často se to ve mě pere a vím, že to není dobře. Dělat věci, protože ostatní... víš jak viď ;)

    Luuc

    OdpovědětVymazat
  5. Tak všeználky taky nemám ráda, a o spoustu věcí se nezajímám, takže když někdo vytáhne sport, politiku, ekonomiku a podobně :D nemám k tomu co říct, ale zase na určité věci mám své názory, které si umím obhájit, i ty svůj názor určitě máš, možná jsi jen trochu nesmělá, když ho máš říct nahlas, ale na tom se dá zapracovat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zaujímavý článok. Rozhodne súhlasím, že nie je super, keď nemáš priamy názor. (Niekedy to vlastne celkom super je, aspoň neriešiš sprostosti. :D) Ale horšie mi príde, keď človek názor má a nevie ho vyjadriť. Ja mám super názory...ale z môjho výkonu, kedy som sa ho snažila čo najlepšie a najpochopitelnejšie vyjadriť... ich nikto nechápe.
    Radšej mlčať a myslieť si svoje ako vyjadriť sa a ostať nepochopený. A ešte na teba kričia. No na čo?

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem třeba v některých tématech totální ignorant, například politika. prostě mě to nezajímá a pokud o tom někdo mluví, tak je mi to jedno. Ale zase se mi stává, že se někdy do jakého tématu zamotám...a prostě jak píšeš mi zmizí argumenty a tak....a je to v háji :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář :)